«Blåtimen» 

Tekst skrevet i forbindelse med utstilling i Prosjektrom3, Vinstra, 13 - 22.10. 2017.

 

«Blåtimen» viser til en overgangsfase og til teknikken cyanotypis blåfarge.

 

I dag er mennesket satt i sentrum og overordnet naturen. Våre fotavtrykk er i ferd med å forandre naturens egen syklus. Vi vet hva som står på spill, men er i stor grad er handlinglammet.

Jeg er opptatt av hvordan naturen merker oss - like mye som vi merker den. Gjennom å vise naturen egen styrke og skjønnhet, ønsker jeg å lage en ny fortelling om tilhørigheten og angsten  for tapet av den.

 

Den fotografiske prosessen Cyanotypi ble først brukt av b.la. den engelske botaniker og fotograf Anna Atkins (1799–1871.) Hun brukte cyanotypien i registrering og forskning av planter. (Cyanotypi lages ved å påføre et ark ammonium iron citrate og potassium ferricyanide og utsette dette for sollys - så får man et cyanblått bilde.)

Selv søker jeg et utrykk som er underligjørende, assosiativt og estetisk vakkert. Jeg bruker også tekst i bildene. I et av hovedverkene brukes en tekst av forfatteren Erland 

Kiøsterud . Bildet med hans tekst: «Jeg deler luften med elgene …» består av 9 ark - tilsammen ca 7 meter, med assosiasjoner til både flyfoto av landskap og nærlesning av biotop. 

 

I forskjellige naturområder har jeg fotografert og samlet inn planter og annet naturmateriale som danner utgangpunkt for cyanotypiene. Noen arbeider er laget på stedet, jeg har der latt naturen via alkymien lage avtrykket. Når de lysømfintlige arkene ligger ute i landskapet gjennom et døgn, skapes også en tidsdimensjon i bildene. Røntgenbildene brukes, sammen med plantene, som en påminnelse om menneskes avhengihet og sårbarhet i forhold til naturens forandringer - som feks ekstremvær er et resultat av.

 

Gjennom flere utstillinger som «Handlingsregler» (Maihaugen 2011) og Landscapes the social construction of Nature and environment (Oppland Kunstsenter 2014), har jeg de siste årene satt fokus på vår behandling av natur.

 

Utstillingen var støttet av Norsk Kulturråd